fbpx

 

het gesprek over uw uitvaart
Hoe leg ik mijn uitvaartwensen vast

De rouwkaart in de lift

13 januari 2020

De Aanspreker

Begin vorige eeuw was het nog gebruikelijk om de aankondiging van overlijden middels een handgeschreven rouwbrief aan te kondigen.
Ook zijn er tijden geweest dat de “doodsklok” werd geluid of er een “Aanspreker” rondging om het overlijden van een dorpsgenoot aan te kondigen. 

De eerst gedrukte rouwkaart voldeed aan specifieke eigenschappen, zoals brede zwarte randen om een dubbelgevouwen “brief”. Ook de envelop was voorzien van zo’n zelfde zwarte rand. Onmiskenbaar op de mat. 

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een persoonlijke invulling van de rouwkaart , er wordt gebruik gemaakt van een mooi sfeerbeeld of een persoonlijke foto. Ook een portret van de overledene wordt regelmatig gebruikt op de aankondiging van een overlijden.

Geen brede zwarte rand meer, soms zien we nog een subtiele zwarte of grijze rand. Bij de envelop is het overigens wel gewenst dat er gebruik wordt gemaakt van de zwarte of grijze rand. Dit in verband met de voorrang die verleend wordt door PostNL aan herkenbare rouwpost.

Nieuwe mogelijkheden

Enkele maanden geleden maakte ik kennis met de toepassing van de “LAYAR” app. Door de afbeelding op de rouwkaart te scannen ontvouwt zich een film of dia-presentatie. Deze kan bestaan uit persoonlijke foto’s, maar
ook sfeerbeelden van een favoriete plek van de overledene. 

Ook wordt er niet meer opgekeken van een rouwkaart/advertentie op Facebook. Een persoonlijk opgesteld overlijdensbericht  met een link naar een condoleance-pagina en alle informatie over de uitvaartplechtigheid. Deze toepassing wordt veelal gebruikt als er een groot netwerk benaderd moet worden of niet alle adressen bekend zijn. De hele invulling is persoonlijk met eigen foto’s en tekst in de kleurstelling die passend is.

Gesproken rouwbericht

Een “gesproken rouwbericht”  Iets om over na te denken. Een professioneel ingesproken rouwbrief of dankbetuiging. Mooi en snel met een persoonlijke foto. Binnen enkele uren bij de geadresseerde via e-mail . Geen problemen meer met bezorging, milieuvriendelijk en gemakkelijk via een formulier digitaal in te vullen. 

Look and feel

Maar hoe is het met de “look and feel” van de rouwbrief.
Een enveloppe met een grijze rand op de mat zegt genoeg. 
Het is de eerste die je openmaakt uit het stapeltje post.

Onwillekeurig denk je “Ach nee, wie….” en je ogen focussen op de naam op de kaart en je vingers glijden langzaam over de tekst. Als een koestering, een aai, een klein gebaar. Een kaart staat vaak een aantal dagen of soms weken op een mooie plaats in de kamer, soms met een kaarsje. Een kaart kan troost bieden, herinneringen brengen, nog eens kijken, nog eens lezen, nog eens je vingers over de foto…

Waar zou jij de voorkeur aan geven?

error: