fbpx
Skip to content
Afscheid tijdens Corona

Wilt u ook weten welke invloed  het Coronavirus kan hebben op het afscheid van uw dierbare?

Update 20 januari

Jammer genoeg zijn per 20 januari de Corona maatregelen voor de uitvaartbranche weer aangescherpt.

Voor Crematoria Twente gelden de volgende regels:

Er zijn  50 genodigden/gasten zijn welkom op een uitvaart. Er mogen daarbuiten 4 kinderen t/m 12 jaar, de uitvaartbegeleider en de medewerkers van het crematorium aanwezig zijn.
Het dragen aan een mondkapje is verplicht wanneer u zich in het crematorium beweegt en bij binnenkomst wordt u verzocht uw handen desinfecteren met de hiervoor aanwezigen middelen.

Indragen van de overledene mag met eigen familieleden en u mag met 4 personen mee naar de ovenruimte indien u dat wenst.

Voorafgaand aan de afscheidsdienst wordt u verzocht uw gegevens (voor evt toekomstig contactpersonen onderzoek van de GGD) achter te laten bij het crematorium. Deze zullen na 2 weken worden vernietigd.

Er mag nog catering aangeboden worden, echter wordt u verzocht om te blijven zitten en de 1,5 meter maatregel na te leven.
– Heeft u gezondheidsklachten, kom dan niet!

Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 06-15215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.

Ik zal proberen u zo goed mogelijk antwoord te geven.

Hartelijke groet,

Marion

Update 18 november

Met ingang van 18 november zijn de maatregelen voor de uitvaart weer verruimd. Dit betekend voor u dat er weer maximaal 100 personen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart zolang de 1,5 meter maatregel in acht kan worden genomen.

Update 9 november 2020

De regering heeft een tijdelijke maatregel afgekondigd met ingang van maandag 9 november 2020. Er mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Bij bijzondere situaties kan hiervoor ontheffing worden verleend bij de Veiligheidsregio waar de uitvaart plaatsvindt. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de BGNU.

De al geldende maatregelen blijven van kracht. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje bij verplaatsing door de ruimtes en het houden van de 1,5 meter afstand.

Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 18 november 2020.

Update 13 oktober 2020

Uitvaart blijft uitzondering op de aangescherpte maatregelen tegen de bestrijding van het COVID-19 virus.

Bij een uitvaart geldt nog steeds dat het maximum aantal personen 100 is voor een plechtigheid binnen en 250 voor buiten. Zolang de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Voor het Crematoria Twente geldt bijvoorbeeld voor Aula de Putter een maximaal aantal van 80 personen exclusief het uitvaartpersoneel.
Na de plechtigheid mag een crematorium of uitvaartcentrum op begraafplaats nog steeds catering aanbieden.
Daarnaast is het dragen van een mondkapje voor iedereen die zich in het crematorium verplaatst verplicht.

Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 06-15215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.

Ik zal proberen u zo goed mogelijk antwoord te geven.

Met warme groet,

Marion Bollongino

Update 18 augustus 2020

Het aantal besmettingen met het COVID-19 virus neemt op dit moment weer toe. Alle nieuws rondom het coronavirus houd ik als Uitvaartbegeleider nauwlettend in de gaten. Regelmatig krijg ik vragen over hoe het zit als een dierbare overlijdt aan het coronavirus.

Na de persconferentie van vandaag blijkt dat we er nog niet zijn en dat het virus nog steeds om zich heen grijpt.

Dit betekend dat we alert moeten blijven. Voor de uitvaartbranche zijn er op dit moment gelukkig geen beperkende maatregelen ingevoerd. Wel moeten we rekening houden met het  “bron en contact onderzoek” bij gebruik van horeca voor of na de afscheidsdienst.

Vanaf heden liggen bij plechtigheden met catering bij ons in de ontvangstruimtes intekenlijsten waar de gasten worden gevraagd naam, telefoonnummer en mailadres achter te laten.  Indien mogelijk zal deze lijst op voorhand zijn samengesteld zodat enkel het plaatsen van een “vinkje” zal volstaan.

Ook in mijn samenwerking met Bolina Aalderink Uitvaartbegeleiding bespreken wij dagelijks de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus. Wij ondersteunen en adviseren elkaar. Op deze manier kunnen wij u de juiste begeleiding bieden, werkende vanuit het denken in mogelijkheden voor een liefdevol afscheid.

Ook is er dagelijks communicatie met diverse uitvaartcentra, Crematoria Twente, en andere partijen waar ik mee samenwerk.

 

NB: Eerder geplaatste updates, die niet meer actueel zijn, zijn verwijderd van deze pagina.

 

Veel voorkomende vragen:

 • U krijgt te maken met het overlijden van een dierbare. Wat nu? 

Bij een overlijden thuis, belt u eerst de huisarts die komt om het overlijden officieel vast te stellen.
Na de komst van de arts – of op een eerder tijdstip –  kunt u contact met mij opnemen. Is uw dierbare overleden aan het coronavirus of er is verdenking op het virus gelden aangepaste regels, waarover ik u telefonisch zal informeren. Betreft het een overlijden waarbij geen sprake is van besmetting dan gelden er andere regels.

 • Het gesprek over de uitvaart.

Indien er geen sprake is van coronabesmetting kom ik naar u toe om de uitvaartwensen in het licht van de huidige situatie te bespreken. De overige communicatie zal zoveel mogelijk skype, telefoon of e-mail plaatsvinden. Voor uw gezondheid en die van mij is dat op dit moment de veiligste keuze.
Is er wel sprake van een coronabesmetting of verdenking op het virus dan zal ik mij houden aan de richtlijnen van het RIVM

 •  Mag de overledene thuis worden opgebaard?

Thuis opbaren blijft mogelijk, ook als er sprake is van coronabesmetting.
De verzorging van uw dierbare kan thuis plaatsvinden, echter wordt er wel rekening gehouden met de 1,5 meter afstand en de richtlijnen van de RIVM

 •  Wat zijn de afspraken in het uitvaartcentrum?

De regels verschillen per uitvaartcentrum. Als wij in het eerste gesprek de uitvaartwensen binnen de geldende kaders hebben kunnen invullen, zal ook duidelijk zijn van welke locatie er gebruik wordt gemaakt. De daar geldende mogelijkheden bespreken we dan.

 •  Hoe kunnen de belangstellenden ons nog condoleren?

Condoleren is altijd mogelijk, maar helaas op dit moment niet met een knuffel of een hand. Er zijn echter mooie verbindende mogelijkheden om het medeleven te tonen. De hand op het hart houden, een lichte buiging, een handkus of het namasté gebaar. Al verschillende keren heb ik van families gehoord dat er bij deze manieren condoleren juist een diepere verbinding wordt ervaren.

 • Weke maatregelen gelden in het crematorium?

Het RIVM geeft aan dat er bij een uitvaartplechtigheid niet meer dan 30 personen aanwezig mogen zijn en dat de  afstand van 1,5 meter moet gewaarborgd blijven. De regels verschillen daardoor per locatie. De details over de plechtigheid bespreek ik graag in een persoonlijk gesprek.

Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 0615215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.

#staySafe #blijfThuis

direct na overlijden:

 • De familiegesprekken zullen zoveel mogelijk in kleingezelschap en daarna telefonisch plaatsvinden.
 • Verzorging van uw overleden dierbare zal volgens de richtlijnen van de RIVM en BGNU en de nodige voorzorgsmaatregelen vwb hygiëne plaatsvinden.
 • Thuis-opbaring kan zonder problemen plaatshebben.

de uitvaart:

 • Crematoria Twente volgt het  RIVM advies door maximaal 30 personen toe te laten gedurende de afscheidsceremonie. Afstand tussen personen wordt hiermee gewaarborgd. 
 • Buiten koffie en thee in de familiekamers wordt er geen catering meer verzorgd. Samenspraak Uitvaartzorg kan uiteraard bemiddelen in persoonlijke catering bij u thuis.
 • Schriftelijk condoleren in Crematoria Twente wordt op dit moment helaas niet meer gefaciliteerd. Samenspraak Uitvaartzorg denkt  graag mee over creatieve oplossingen.
 • Wij adviseren geen handen meer te geven bij het condoleren. Een hand op het hart, handen vouwen of een hartvorm maken met de handen, oogcontact maken, het geeft bemoediging en kracht en zegt op dit moment misschien wel meer.
 • Livestreams via internet maken het mogelijk  voor belangstellend de uitvaart plechtigheid thuis te volgen. Een fotograaf of videograaf kan de uitvaart voor u vastleggen om deze later met belangstellende te herbeleven. Ik adviseer en denk met u mee.

Laten we met elkaar voor elkaar zorgen. 

error: