fbpx
Coronavirus en de invloed op het afscheid

Welke invloed heeft het Coronavirus op het afscheid van uw dierbare?

Er is helaas op dit moment in ons land een grote crisis gaande.  We hebben er allemaal mee te maken, wanneer het zal stoppen we weten het niet.

Het coronavirus heeft helaas ook veel impact voor de manier waarop afscheid van een overledene wordt genomen. De regels waaraan wij ons moeten houden op het moment dat een geliefde van u overlijdt. Dat vinden we ontzettend jammer en niet zoals we dat gewend zijn.

In deze moeilijk periode kijk ik graag samen met u naar wat er wel mogelijk is om het afscheid van uw dierbare zo persoonlijk mogelijk te maken. We zullen hier en daar afwijken van de gebaande paden. We nemen de tijd en de ruimte om het afscheid persoonlijk in te vullen en zoals u gewend bent in harmonie met de herinneringen die uw dierbare zo bijzonder maken.

Hieronder enkele vragen die mij in de afgelopen dagen werden gesteld:

 • U krijgt te maken met het overlijden van een dierbare. Wat nu? 

Bij een overlijden thuis, belt u eerst de huisarts die komt om het overlijden officieel vast te stellen.
Na de komst van de arts – of op een eerder tijdstip –  kunt u contact met mij opnemen. Is uw dierbare overleden aan het coronavirus of er is verdenking op het virus gelden aangepaste regels, waarover ik u telefonisch zal informeren. Betreft het een overlijden waarbij geen sprake is van besmetting dan gelden er andere regels.

 • Het gesprek over de uitvaart.

Indien er geen sprake is van coronabesmetting kom ik naar u toe om de uitvaartwensen in het licht van de huidige situatie te bespreken. De overige communicatie zal zoveel mogelijk skype, telefoon of e-mail plaatsvinden. Voor uw gezondheid en die van mij is dat op dit moment de veiligste keuze.
Is er wel sprake van een coronabesmetting of verdenking op het virus dan zal ik mij houden aan de richtlijnen van het RIVM

 •  Mag de overledene thuis worden opgebaard?

Thuis opbaren blijft mogelijk, ook als er sprake is van coronabesmetting.
De verzorging van uw dierbare kan thuis plaatsvinden, echter wordt er wel rekening gehouden met de 1,5 meter afstand en de richtlijnen van de RIVM

 •  Wat zijn de afspraken in het uitvaartcentrum?

De regels verschillen per uitvaartcentrum. Als wij in het eerste gesprek de uitvaartwensen binnen de geldende kaders hebben kunnen invullen, zal ook duidelijk zijn van welke locatie er gebruik wordt gemaakt. De daar geldende mogelijkheden bespreken we dan.

 •  Hoe kunnen de belangstellenden ons nog condoleren?

Condoleren is altijd mogelijk, maar helaas op dit moment niet met een knuffel of een hand. Er zijn echter mooie verbindende mogelijkheden om het medeleven te tonen. De hand op het hart houden, een lichte buiging, een handkus of het namasté gebaar. Al verschillende keren heb ik van families gehoord dat er bij deze manieren condoleren juist een diepere verbinding wordt ervaren.

 • Weke maatregelen gelden in het crematorium?

Het RIVM geeft aan dat er bij een uitvaartplechtigheid niet meer dan 30 personen aanwezig mogen zijn en dat de  afstand van 1,5 meter moet gewaarborgd blijven. De regels verschillen daardoor per locatie. De details over de plechtigheid bespreek ik graag in een persoonlijk gesprek.

Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 0615215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.

#staySafe #blijfThuis

update 1 april 2020

Als uitvaartbranche houden wij vast aan de richtlijnen rond het bijwonen van een uitvaart, welke eerder waren gesteld.

Het RIVM heeft de maatregelen versoepeld ten aanzien van het bijwonen van de uitvaart. Dit baart ons zorgen; uw veiligheid staat wat ons betreft voorop. 

Gelukkig kunnen we ondanks de maatregelen het afscheid van uw dierbare alsnog op een persoonlijke manier invullen. We kijken vooral naar de mogelijkheden, kijken naar wat kan en denken creatief met u mee.

Update 30 maart 2020

Zojuist heeft het kabinet aangekondigd dat de corona-maatregelen worden verlengd. Dit betekent dat we ook na 6 april zoveel mogelijk vanuit huis werken en dat scholen, kinderopvang en horecagelegenheden gesloten blijven.

_____________________________________________________

Update 24 maart 2020.

Het bestuursteam Coronavirus van de uitvaartbranche verwacht dat er vanmiddag meer duidelijkheid komt over welke mogelijkheden er zijn voor uitvaarten. Te denken valt aan het aantal belangstellenden dat een uitvaart mag bezoeken.

Wij doen er alles aan om het afscheid van uw dierbare ook nu  persoonlijk en met alle aandacht in te vullen, ondanks de maatregelen waar wij rekening mee zullen houden.

_____________________________________________________

Update 16 maart 2020

Een waardig afscheid, maar met aangepaste maatregelen.
Omdat wij onze verantwoordelijkheden kennen, zien we ons genoodzaakt de richtlijnen van de RIVM zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Dit betekent dat we u helpen het afscheid zo waardig en bijzonder te verzorgen, zoals u van ons gewend bent. Echter zullen we in nauw overleg met u daar waar mogelijk enkele aanpassingen doen voor uw veiligheid.

direct na overlijden:

 • De familiegesprekken zullen zoveel mogelijk in kleingezelschap en daarna telefonisch plaatsvinden.
 • Verzorging van uw overleden dierbare zal volgens de richtlijnen van de RIVM en BGNU en de nodige voorzorgsmaatregelen vwb hygiëne plaatsvinden.
 • Thuis-opbaring kan zonder problemen plaatshebben.

de uitvaart:

 • Crematoria Twente volgt het  RIVM advies door maximaal 30 personen toe te laten gedurende de afscheidsceremonie. Afstand tussen personen wordt hiermee gewaarborgd. 
 • Buiten koffie en thee in de familiekamers wordt er geen catering meer verzorgd. Samenspraak Uitvaartzorg kan uiteraard bemiddelen in persoonlijke catering bij u thuis.
 • Schriftelijk condoleren in Crematoria Twente wordt op dit moment helaas niet meer gefaciliteerd. Samenspraak Uitvaartzorg denkt  graag mee over creatieve oplossingen.
 • Wij adviseren geen handen meer te geven bij het condoleren. Een hand op het hart, handen vouwen of een hartvorm maken met de handen, oogcontact maken, het geeft bemoediging en kracht en zegt op dit moment misschien wel meer.
 • Livestreams via internet maken het mogelijk  voor belangstellend de uitvaart plechtigheid thuis te volgen. Een fotograaf of videograaf kan de uitvaart voor u vastleggen om deze later met belangstellende te herbeleven. Ik adviseer en denk met u mee.

Laten we met elkaar voor elkaar zorgen.


Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 06-15215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.


Uitvaart en het Coronavirus 

13 maart 2020

Het zijn onzekere tijden. Het Coronavirus grijpt om zich heen en we moeten allemaal rekening houden met maatregelen die worden genomen om het virus onder controle te krijgen. Maar ook moeten we elkaar in de gaten houden en verantwoordelijkheid voor elkaar nemen.

Afscheid nemen van een geliefde die overlijdt is een wezenlijk moment in het leven van mensen. Dat moet het ook blijven, ondanks alle maatregelen die er zijn met betrekking tot het coronavirus.

Daarom zal ik met uiterste precisie en zorgvuldigheid samen met u de uitvaart van uw geliefden vormgeven. Dat is in de basis al mijn werkwijze maar in deze periode zullen we nog creatiever moeten zijn met elkaar. Ik denk met u mee en bespreek met u de verschillende mogelijkheden. Daarbij blijft de beslissing echter altijd bij u. Ik vind het in mijn begeleiding belangrijk dat we de maatregelen rondom het coronavirus respecteren en naleven. Zonder dat we het persoonlijke karakter van het afscheid van uw geliefde uit het oog verliezen. Het waardevolle afscheid van uw geliefde staat voorop.

In mijn samenwerking met Bolina Aalderink Uitvaartbegeleiding bespreken wij dagelijks de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus. Wij ondersteunen en adviseren elkaar. Op deze manier kunnen wij u de juiste begeleiding bieden, werkende vanuit het denken in mogelijkheden voor een liefdevol afscheid.

Ook is er dagelijks communicatie met diverse uitvaartcentra, Crematoria Twente, en andere partijen waar ik mee samenwerk.

 

Mocht u op dit moment vragen hebben, neemt u gerust contact met mij op via telefoon: 06-15215070 of e-mail: marion@samenspraakuitvaartzorg.nl.

Ik zal proberen u zo goed mogelijk antwoord te geven.

error: